Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Argelaga florida   By: (1883-1966)

Book cover

Argelaga florida by Josep Roig i Raventós is a beautifully written novel that immerses readers in the vibrant culture of Catalonia. The author's lyrical prose brings to life the sights, sounds, and smells of the Mediterranean landscape, making it feel as if you are walking through the streets of Barcelona alongside the characters.

The story is both heartwarming and heartbreaking, following the lives of a group of friends as they navigate love, loss, and the complexities of adult life. Each character is richly developed, with their own struggles and triumphs that make them feel like real people rather than just fictional creations.

Roig i Raventós does an exceptional job of weaving together multiple storylines, keeping the reader engaged and invested in the fates of each character. The balance between moments of joy and moments of sadness ensures that the emotional journey is both satisfying and poignant.

Overall, Argelaga florida is a captivating and thought-provoking novel that will linger in your mind long after you finish reading. I highly recommend it to anyone looking for a compelling story set against the backdrop of a sun-drenched Mediterranean paradise.

First Page:

ARGELAGA FLORIDA.

A la memòria del meu pare en Joan Roig i Soler, pintor de claretats, adreço aquests humils esplais, que en hores de repòs, ran del mar i al cim de les muntanyes, refan la meva ànima de la fadiga ciutadana.

INDEX.

JOAN EL MIRACLER. LA IMATGE. LA MARQUESA DE LA PLATJA NEGRA. LA BARCA VELLA. EL MALALT NOU. L'ABISME. LA MOLINERA. LA BOIRA. LA CONGESTA. GEMMA.

JOAN EL MIRACLER.

El jorn s'anava encenent, i amunt del cel els estels s'apagaven. Hom sentí la remor del forrellat del temple; i darrera el sagristà, que va obrir per a difondre solemnialment el toc d'oració en el silenci matinal, va entrar la primera vella eixoplugada dins una caputxa negra, tota encorbada i trèmola.

En Joan va deixondir se i va deixar tebis els llençols, lliures de la martiritzadora cremuja, i es vestí prop del llit de capsal ufanós que l'havia reposat del capolament que dóna tota una jornada d'anar cavalcant per mals viaranys. I baixà per una escaleta estreta i fosca, després d'obrir el finestró de bat a bat.

Menjà quelcom, tot garlant amb la minyona de l'hostal, i altre cop cavalcà el mul calmós que de tant en tant sacsejava la pell per a fer fugir les mosques de fibló roent.

Ara tornem los hi a maiar fins a mig dia... ja en pagarà el delme d'aquesta feta! Tantes de hores cruixeix... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books