Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Franse Toestanden   By: (1797-1856)

Book cover

Franse Toestanden is a captivating and insightful novel that provides a unique perspective on French society and culture. Heinrich Heine's writing is both poetic and thought-provoking, transporting readers to the vibrant streets of Paris and immersing them in the complexities of life in 19th-century France.

Through a series of vivid vignettes and character sketches, Heine explores themes of love, politics, and social change with intelligence and wit. The characters are richly drawn and the dialogue is sharp and engaging, making it easy to become invested in their stories and relationships.

The language of the novel is elegant and lyrical, showcasing Heine's talent for crafting evocative descriptions and creating a sense of atmosphere. His observations on French society are keen and perceptive, shedding light on the tensions and contradictions that defined the era.

Overall, Frans Toestanden is a literary gem that offers a fascinating glimpse into a bygone era and will appeal to readers who appreciate historical fiction and nuanced storytelling. Heinrich Heine's mastery of language and his deep understanding of human nature make this novel a true standout in the genre.

First Page:

Franse Toestanden

I. Halfvasten?

Er is geen tijd meer voor bespiegelingen over het verleden. Het heden is op dit moment belangrijker, en het thema, dat dit heden mij nu ter bespreking aanbiedt, is van die aard dat zelfs de vraag of ik kan verder schrijven ervan afhangt. Ik geef u een fragment van een artikel, en in een volgend boek zal het dan volledig verschijnen. Ik werd bij mijn schrijfwerk vaak gestoord, het meest door het verschrikkelijke kermen van mijn buurman, die aan de cholera stierf. Ik moet dan ook bemerken dat de omstandigheden van dat moment op mijn volgende bladzijden een bedenkelijke invloed hadden; weliswaar had ikzelf geen enkel ongemak, voor zover ik weet, maar toch stoort het, als de klanken van de Dood die zijn sikkel aan het wetten is een mens zo duidelijk in het oor klinken. Het is een geestelijk onbehagen, waar men zich niet van kan ontdoen, eerder dan een lichamelijk lijden. Was dàt er ook nog bijgekomen, dan had ik op de loop moeten gaan, zoals de andere vreemdelingen hier; maar – hier lag ook mijn beste vriend ziek te bed. Ik vermeld dat, omdat men anders mijn achterblijven in Parijs voor een stukje bravoure zou kunnen aanzien. Alleen een gek zou er plezier in vinden om de cholera te willen trotseren.

Het was opnieuw een tijd van de TERREUR, veel verschrikkelijker dan die vorige, want deze keer hadden de terechtstellingen zo snel, en zo heimelijk plaats... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books