Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

In het Balkanbergland van Bulgarije De Aarde en haar Volken, 1906   By: (1860-1938)

Book cover

In "In het Balkanbergland van Bulgarije," author L. de Launay provides a fascinating and detailed account of the Balkan region of Bulgaria in the early 20th century. The book is filled with vivid descriptions of the landscape, the people, and the customs of the area, offering readers a glimpse into a world that may be unfamiliar to many.

Launay's writing is engaging and informative, drawing readers in with his clear prose and insightful observations. He provides a wealth of historical and cultural information, shedding light on the complex history of the region and the diverse communities that call it home.

Overall, "In het Balkanbergland van Bulgarije" is a captivating read that will appeal to anyone with an interest in the Balkans, history, or travel writing. Launay's passion for the subject shines through in every page, making this book a valuable addition to any library.

First Page:

In het Balkanbergland van Bulgarije.

Naar het Fransch van L. DE LAUNAY.

I.

Algemeene beschrijving van het Balkanbergland. De West Balkan en de kloven van de Isker. De Midden Balkan en de zone der kalkformatie. Dronovo en zijn houtsnijders. Trevna. Radevtsi en de mijnen. Een schilderachtig steenkolenbekken. Het groote Balkanwoud. Kleurrijke dorpstooneelen. De herberg Boroesjtitsa en het dorschen. De zuidhelling van den Balkan. Seltsi. De ontwouding. Door de bedding van den stroom. De aankomst in het dal der rozen.

De Balkan, het oude Hemusgebergte, vormt in zekeren zin Bulgarije's reden van bestaan, want meer dan in alle zoogenaamde Balkanstaten vindt men daar den eigenlijken Balkan. Dat groote gebergte, dat bijna in een rechte lijn, eigenlijk een zeer flauwe boog, loopt, is als 't ware de middennerf van het land en scheidt twee vlakten van elkaar. Het is de ruggegraat, waaraan de spieren zijn bevestigd. Geologisch gesproken, is door bewegingen, die van den Balkan uitgingen, het geheele schiereiland ontstaan.

Men moet zich intusschen op grond van de min of meer woeste reputatie, die de Balkan in de geschiedenis heeft gekregen, geen Alpen, zelfs geen Pyrenee├źn voorstellen. Het Rhodope gebergte, ook nog in Bulgarije, is vrijwat hooger in het land van Rila en Mies Alla, waar het toppen van 2900 meter heeft... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books