Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Mimmi Paavaliina   By: (1868-1918)

Book cover

First Page:

MIMMI PAAVALIINA

4 NÄYTÖKSINEN HUVINÄYTELMÄ

Kirjoittanut

Maiju Lassila

Ensimmäisen kerran julkaissut Arvi A. Karisto 1916

Esitysoikeus saadaan seuranäyttämöille lunastamalla kustantajalta 8 kpl. kirjaa 12 markalla.

HENKILÖT:

Mimmi Paavaliina , neitsyt. Kriitliisa , Mimmi Paavaliinan tytär, 1/2 vuotias. Ipu " " poika, 4 " Emstiina " " tytär, 8 " Efreitti " " poika, 12 " Liinu " " tytär, 17 " Jaferi " " poika, 19 " Juho Kapine , isäntämies. Katriina , Kapineen vaimo. Nysse , Kapineen poika. Lomstiina , eukko. Pekka Hakseli , isäntämies. Kunstinki , rovasti. Pilatus , lukkari. Hinkka , nuorukainen. Nellu , neitonen. Tyttöjä ja poikia.

Ensimäinen näytös.

(Kapineen tupa. Katriina ja Lomstiina neulomassa.)

KATRIINA

( Puhetta jatkaen. ) Ja sillä lailla se sitten jäi... Yritti jo, mutta sitten katkesi.

LOMSTIINA

( Neuloen. ) Niin!... Niinhän se on... ( Kuin luetellen. ) Tulee!... On!... Elää!... Mutta kunhan lopulta kuntoon käy.

KATRIINA

Ja sehän se sisar vainaan testamentti on pahin... Minä sitä jo tehdessä pyysin toisin, mutta ei... Se vaan tuijasi... Niinpäin tuijasi.

LOMSTIINA

( Tankaten. ) Jus tiisa!... Tuijasi...

KATRIINA

Kirjoitti testamentin niin, että sitten kun on perintö korkoineen kasvanut viideksikymmeneksituhanneksi, niin vasta sitten ... ( Nyökäys. ) Ja niin että tää meidän Nysse perii jos on silloin naimisissa, mutta jos ei, niin sitten hän tai toisen sisaren tytär Nellu, kumpi ennemmin joutuu naimisiin. ( Huokailee syvään. ) Jaa ah ... jaa ah! sitä sisar vainajaa!... Tahtoi vaan kaikitenkin sille Nellulle kaikki, mutta ... sitte toki saatiin suostumaan siihen, että kirjoitti niin... ( Nyökäys. ) Niin että jos on jo Nysse silloin naimisissa, niin perii, mutta muuten saattaa mennä Nellulle.

LOMSTIINA

( Kuin harmistuneena testamentin tekijään. ) Osasipaan!... ( Tankaten. ) O sa si paan!

KATRIINA

( Kuin huokaillen, toistaen. ) O sa si!... Kun neuvoivat ja yllyttivät Nellun hyväksi, niin ( nyökäys ) osasi... Uskoi ja uskoivat, että ei se kuitenkaan meidän Nysse ... ( nyökäys ) niinkuin saa morsianta ja ... ( huokaus ) sillä lailla sitten, että jää perintö Nellulle... ( Surullisena. ) Jaa ah... Jaa ah!

LOMSTIINA

( Katriinan huokailun jälkeen. ) Jaa ah ... jaa ah ... jaa ah!

KATRIINA

( Jatkaa kertoen, yhä neuloen. ) Ja nyt on sitten perintö jo viisikymmentätuhatta ja ... Nellu justiisa näinä päivinä menossa rippikouluun ... rippikoulu kun justiisa alkaa ... ja... ( Kapine saapuu kamarista, ottaa tuvan hyllylaudalta tupakkalaatikon ja ryhtyy panemaan tupakkaa. )

LOMSTIINA

( Tarttuu kuin puolustaen. ) Niin... Alkaa... ( Hartaasti tankaten. ) Al kaa!

KATRIINA

( Jatkaa omaansa ) ...alkaa ja... Ripille se kun kerran pääsee, niin... ( Huokaus. ) Silloin sillä on jo mies, sillä... ( Harmista, kuin halveksuen, sana sanalta tankaten. ) Ne tään ajan naiset! ( Alkaa tankkaavammin. ) Ne tään ajan naiset!... Ennen aikaan tuota, minun nuoruudessani, maltettiin miestä odottaa... Ei vielä hätäilty ja vanhanpiian vaivoja valitettu, vaikka jo hampaat suussa vanhuuttaan irti lotisivat, mutta ne tään ajan naiset!... ( Kumarrus. ) Eivät malta edes suutaan pyyhkiä viimeisestä tuttimaidosta pyyhinrievulla, vaan pyyhkivät sen suorastaan miehen partaan!

LOMSTIINA

( Hyvin myöntävästi. ) I han... Par taan... Justiisa miehen partaan pyyhkivät tään ajan naiset viimeiset tuttimaidot huulestaan. ( Halveksuen. ) Tuokin nyt Nellu! ( Neuloo. )

KAPINE

( Tupakkaa pannen, väliin. ) Ka... Se on rakkaudenkometiia kiireellinen.

KATRIINA

( Menee asiaan, yhä neuloen. ) Niin... Ja nyt, niinkuin sanoin, niin se on täpärällä... Testamentin viisikymmentä tuhatta... ( Huokaus. ) Jaa ah!... Sillä vaikka sitä on yritettykin, niin se vaan ei luonnista... Sille kun on niin vaikea Nysse rukalle saada sopivaa paria, kun ihmiset pitävät sitä ( nyökäys, kuin torjuva ) heikkomielisenä... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books