Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Paholaiselle luvattu   By: (1851-1924)

Book cover

"Paholaiselle luvattu" is a captivating and thought-provoking novel by Arne Garborg. The story follows the life of a young woman named Eli, who struggles with her faith and beliefs in a strict and repressive religious community. Garborg does a fantastic job of exploring the internal conflict and societal pressures that Eli faces as she navigates her way through a world that is filled with judgment and expectations.

The characters in the novel are well-developed and complex, each with their own motivations and struggles. The author expertly weaves together themes of religion, love, and freedom, creating a compelling narrative that draws the reader in from the very beginning. The descriptions of the Norwegian landscape and the depiction of rural life in the late 19th century add depth and richness to the story, making the setting feel just as alive as the characters themselves.

Overall, "Paholaiselle luvattu" is a beautifully written and emotionally resonant novel that explores timeless themes of identity, self-discovery, and the search for true meaning in life. Garborg's prose is lyrical and evocative, drawing the reader into Eli's world and leaving a lasting impact. This book is a must-read for anyone who enjoys literary fiction with a strong emotional core.

First Page:

PAHOLAISELLE LUVATTU

Kirj.

Arne Garborg

(Suomennos.)

Nikolainkaupunki, Waasan painoyhtiön kirjapainossa, 1886.

I.

Vouti Niilo Pedersen oli soma ja väkevä mies. Hän ei tehnyt koskaan hyvää enempää, kuin hänen täytyi; mutta ei hän kumminkaan tehnyt pahaakaan enempää, mitä sai käymään päinsä, sanoi kansa. Hän ei ollut siis suuresti suosittu, mutta kansa kunnioitti kuitenkin voutiaan.

Kun hän siis ylevänä ja vankkana, leveine hartioineen ja pitkine harmaine hiuksineen, jotka riippuivat paksun, mustan nahkapäähineen alta, kävi pitkään ja harvakseen astuskellen ulkona, niin väistyi kansa syrjään ja tervehti häntä, kuten itse kuningasta. Ja kun hän tuli pahalle tuulelle, niin katsoa tuijotti hän muihin ihmisiin suurilla, terävillä silmillään niin, että ne oikein vaalenivat siitä. Suunsa oli aina kiinni kuin kiven sauma, eikä kukaan ollut nähnyt voudin naurahtavan. Hän oli harva puheinen, vaan kova ääninen, ja mitä hän sanoi se oli sanottu.

Niilo Pedersen oli leskimies. Ja ne, jotka tunsivat ja muistivat hänen vaimonsa, sanoivat tämän olleen tavattoman sorean, vaan mustapintaisen ja ilkeä katseisen. Aniharvoin saatiin häntä nähdä ja tuskin milloinkaan kirkossa. Voudin palvelusväki arveli rouvallaan olevan semmoisia asioita, joista ei kenenkään muun saisi tietää, ja hänen kuoltuaan kertoi huhu, että paholainen oli muka nähty hänen sairastushuoneessaan samana yönä, jona hän kuoli, ja siitä päättivät kohta kaikki ihmiset, että tuo musta, jäykkä rouva Margareta oli myynyt itsensä paholaiselle... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books