Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Papin tytär   By: (1861-1921)

Book cover

Papin tytär is a captivating novel written by Juhani Aho that takes readers on a journey through the life of a young woman named Helena, the daughter of a pastor. Set in the small Finnish village of Paltaniemi in the 19th century, the novel explores themes of love, faith, and societal expectations.

The character development in Papin tytär is truly remarkable, as we see Helena navigate the pressures of living under her father's strict religious beliefs while also longing for a sense of freedom and independence. Her internal struggles and desires are portrayed in a relatable and poignant way, making her a truly compelling protagonist.

Aho's writing style is beautifully descriptive, transporting readers to the picturesque Finnish countryside and immersing them in the time period. The novel is rich in historical detail and vivid imagery, creating a vivid and immersive reading experience.

Overall, Papin tytär is a thought-provoking and emotionally resonant novel that delves deep into the complexities of human nature and the challenges of finding one's own path in life. I highly recommend this book to fans of historical fiction and character-driven narratives.

First Page:

PAPIN TYTÄR

Kirj.

Juhani Aho

WSOY, Porvoo, 1920.

I.

Elli oli hänen nimensä.

Jo pienenä teki hänen mielensä tikapuille kiivetä, ensin alimmalle piille, sitten piitä ylemmä, yhtä piitä, kahta, ja määrä oli päästä neljännelle piille, joka oli paksumpi kuin muut. Ja sieltä sitten katsella alaspäin keittiön rappusille, jossa kerjäläislapsia leikitteli, ja eteenpäin pihamaata pitkin, jonka keskellä Musti makasi käppyrässä. Kupeille ei nähnyt, kun oli toisella puolen porstuan seinä ja toisella kellarin pääty. Ylemmä ei uskaltanut, vaikka olisi vähän matkan päässä ollut toinen pii, yhtä paksu kuin neljäs, ja sieltä olisi jo kellarin katon yli nähnyt. Eikä saanut tässäkään kauan iloita. Lapsentyttö huomasi ja sieppasi alas ja retuutti pois, eikä kimakka itku auttanut.

Mutta kun ikä jatkui, ja pääsi tytöstä erilleen, niin piitä korkeammalle joka päivä. Tuo toinen paksumpi pii oli kahdeksas, ja se oli kellarin harjan tasalla. Siitä varovasti kellarin katolle, syrjäsittäin, sydänalassa vähäinen vavistus, että jos äiti näkee ja huutaa pois. Mutta ei äiti nähnyt eivätkä lapset rappusilla. Ja kun kerran kellarin katolle pääsi, niin sieltä ei kukaan nähnyt, ja siellä saattoi olla kuinka kauan tahansa, luisulla katolla lämpimässä paisteessa... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books