Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Troilus ja Cressida   By: (1564-1616)

Book cover

First Page:

TROILUS JA CRESSIDA

Kirj.

William Shakespeare

Paavo Cajanderin suomennos ilmestyi v. 1911.

Näytelmän henkilöt:

PRIAMUS, Troian kuningas. HECTOR, TROILUS, PARIS, hänen poikansa. DEIPHOBUS, HELENUS, AENEAS, Troian sotapäälliköitä. ANTENOR CALCHAS, troialainen pappi, joka on luopunut kreikkalaisten puolelle. PANDARUS, Cressidan setä. MARGARELON, Priamuksen äpäräpoika. AGAMEMNON, kreikkalaisten ylipäällikkö. MENELAUS, hänen veljensä. ACHILLES, AJAX, ULYSSES, kreikkalaisten sotapäälliköitä. NESTOR, DIOMEDES, PATROCLUS, THERSITES, muotopuoli ja törkeä kreikkalainen ilveilijä. ALEKSANDER, Cressidan palvelija. Troiluksen palvelija, Pariin palvelija, Diomedeen palvelija. HELENA, Menelauksen puoliso. ANDROMACHE, Hectorin puoliso. CASSANDRA, Priamuksen tytär, tietäjä. CRESSIDA, Calchaan tytär. Troialaisia ja kreikkalaisia sotureita, ja seuralaisia.

Tapaus Troiassa ja kreikkalaisten leirissä Troian edustalla.

PROLOGI.

Tapaus Troiassa on. Vihan vimmass' On Kreikan saarist' ylväät ruhtinaat Ateenan lahteen laivans' ohjanneet, Kamalan sodan virkaajia täynnä Ja aseita. Kuuskymment'yhdeksän Kuningaskruunun kantajaa Ateenast' On mennyt Phrygiaan; on vannoneet he Hävittää Troian, jonka linnass' uinuu Helena, Menelauksen puoliso, Ja Paris, ryöstäjänsä. Siitä sota. Tulevat Tenedokseen, johon laivat Syvästä ruumastansa tyhjentävät Sotaisan lastin. Troian tantereelle Ravakat, raittiit Kreikan miehet nostaa Upeat telttansa. Kuus porttia On Priamuksen kaupungissa Chetan, Dardanian, Thymbrian, Troian, Heliaan Ja Antenorin joiden vahvat pönkät Ja kireät ja tiukat telkimet Salpaavat Troian pojat kaupunkiinsa. Odotus, kiihkomieltä kutkutellen Niin Kreikan niinkuin Troian leirissä, Jo panee kaikki vaaraan. Prologina Aseissa tulen,[1] en siks, että turvaan Tekijän kynään, näyttelijän ääneen, Vaan aineen laadun mukaan ollakseni, Ja kerron teille vain, ett' esitys Sivuuttaa sodan alkutapaukset Ja keskelt' alkaa, käyden käsiks siihen, Mik' edullisinta on näytelmälle. Kehukaa, moittikaa: on ehto vapaa; Hyvin tai pahoin: se on sodan tapaa.

ENSIMMÄINEN NÄYTÖS.

Ensimmäinen kohtaus.

Troia. Priamuksen hovilinnan edusta. (Troilus, aseissa, ja Pandarus tulevat.)

TROILUS. Pois nämä aseet! Kutsu asepoika! Miks Troian ulkopuolla taisteleisin, Näin tuima kun on sota sisäinen? Se troialainen, joll' on sydän vielä, Sotahan menköön; Troilus sit' on vailla.

PANDARUS. Tuost' eikö koskaan tule valmista?

TROILUS. Luja Kreikan mies on, lujuudessa viisas, Viisaudess' uljas, uljuudessa hurja; Mut minä naisen kyynelt' epatompi, Kesympi unta, tyhmää typerämpi, Enemmän alla päin kuin tyttö yöllä, Ja saamaton kuin kokematon laps.

PANDARUS. No niin, tästä olen jo tarpeeksi sinulle puhunut; mitä minuun tulee, niin minä en siihen sen enempää kajoo enkä siitä piittaa. Joka haluaa vehnäistä kakkua, sen täytyy odottaa jauhamista.

TROILUS. Enkö minä ole odottanut?

PANDARUS. Niin, jauhamista; mutta täytyy myöskin odottaa seulomista.

TROILUS. Enkö ole odottanut?

PANDARUS. Niin, seulomista; mutta täytyy vielä odottaa taikinan nousemista.

TROILUS. Lakkaamatta olen odottanut.

PANDARUS. Niin nousemista; mutta siihen tulee vielä vastaaminen, leipominen, uunin lämmitys ja kypsentäminen; täytyypä vielä odottaa jäähtymistäkin, muuten poltat huulesi.

TROILUS. Ei kärsiväisyys, vaikk' on jumalatar, Vähemmän viero kärsintää kuin minä. Priamus kuninkaan kun pöydäss' istun, Ja kaunis Cressida kun mieleen tulee, Haa, petturi! vai tulee! Siin' on aina.

PANDARUS. No niin, hän näytti eilen illalla kauniimmalta kuin mitä koskaan hän tai kukaan muukaan nainen minusta on näyttänyt.

TROILUS. Sanoa aioin vain: kun huokaus oli Halaista, niinkuin vaaja, sydämmeni, Niin, ettei isäni ja Hector huomais, Ma huokauksen, niinkuin aurinko Selittää myrskyn hymyn kurttuun peitin... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books