Books Should Be Free is now
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Za narodov blagor Komedija v štirih dejanjih   By: (1876-1918)

Book cover

First Page:

ZA NARODOV BLAGOR

Vse pravice (za prevajanje, uprizoritev itd.) pridrzuje si izkljucno zaloznik L. Schwentner v Ljubljani.

Napram gledaliskim odrom rokopis.

ZA NARODOV BLAGOR

KOMEDIJA V STIRIH DEJANJIH

SPISAL

IVAN CANKAR

LJUBLJANA 1901

ZALOZIL L. SCHWENTNER

Osebe:

Aleksij pl. Gornik. Dr. Anton Grozd, dez. poslanec, obc. svetnik itd. Katarina, njegova zena. Matilda, njegova necakinja. Dr. Pavel Gruden, drz. poslanec, obc. svetnik itd. Helena, njegova zena. Jozef Mrmolja, } obc. svetnika. Klander, } Mrmoljevka. Julijan Scuka, zurnalist. Siratka, literat. Fran Kadivec, jurist, sorodnik Grozdov. Profesor Kremzar. Stébelce, poet. Slabo oblecen mlad clovek. Hisna pri Grudnovih. Obcinski svetniki.

PRVO DEJANJE

{Pri Grozdovih; dostojno opravljen salon; na desni spredaj vhod v domace sobe, v ozadju vrata v obednico; na levi okno, spredaj poleg okna mala mizica z zofo in dvema stoloma; miza s stoli spredaj proti levi. Na steni v ozadju sliki Bleiweisa in Vodnika.}

1. prizor.

Grozd in njegova zena; pri oknu Scuka, Siratka in Kadivec. Mrmolja in troje obcinskih svetnikov v frakovih stojé resno in svecano pred Grozdom, ki se zdí raztresen in nervozen.

Mrmolja ({nadaljuje slovesen govor}) . . . . . Takó je torej danasnji dan dan veselja in svecanih obcutkov za ves nas mili narod, za vso naso lepo domovino. Brez stevila hvaleznih src posilja danes ob Vasi sestdesetletnici vroce zelje k Vsegamogocnemu, da Vas ohrani se mnoga leta tistemu narodu, kateremu ste posvetili vse svoje moci in zmoznosti in kateremu ste darovali toli in tolikrat svoje osebne interese, svoje telesno zdravje in svoj dusevni mir. Smelo recem, da lezi na vsem, kar se je ustvarilo v teku zadnjih dvajsetih let velikega in blagoplodnega, blagoslov Vasih rok, znoj Vasega truda. Po bozji previdnosti vstajajo narodu v najtezjih casih nesebicni mozje, ki ga vodijo s krepko rokó mimo vseh nevarnosti in preko vseh nezgod po poti napredka do zazeljenih smotrov. Izmed teh moz in ne zadnji izmed njih je nas dr. Grozd, ste Vi. Narod se cuti srecnega, da Vam more izraziti svojo globoko zahvalo, svojo neomejeno udanost, cuti se srecnega, da Vas vidi po tolikih viharjih, tolikih mukah se vedno cilega in mladega na braniku narodovih pravic. Zatorej dovolite, da Vam zaklicem v imenu vsega naroda v prvi vrsti v imenu mescanskega drustva in drustva hisnih posestnikov ({Siratka vstane in zamahne z roko skozi okno}): Bog Vas ohrani Vasi velespostovani rodbini in narodu nasemu, Bog Vas zivi se mnoga leta! ({Zunaj pod oknom burno klicanje: »Zivio!«})

Grozd. Presenetil me je . . ., ljubo presenetil ta nenadni in nezasluzeni izraz narodove dobrohotnosti. Verjemite mi, da sem delal, kolikor je bilo v moji moci . . ., da nisem gledal nikoli ne na desno in ne na levo, ne na svojo korist in sploh ne na zasebno korist tega ali onega . . .

Scuka. . . . temvec na korist naroda.

Siratka, Mrmolja. Takó je.

Grozd ({s povdarkom}). Na korist naroda! ({Prekine svoj prejsnji svecani ton; hladno.}) Sprejmite mojo iskreno zahvalo, v imenu mojem in moje rodbine. ({Se obrne od Mrmolje; zeni v ospredju, hitro in manj glasno:}) Jaz zahtevam, da se Matilda preparira na svojo ulogo, kakor se spodobi. Oblece naj se dobro: vrat odkrit in gole roke! Oprede naj ga, omrezi in ovije; Gornik je tepec. Pojdi! ({Katarina odide. Mrmolja in drugi so se v tem pridruzili Siratki, Scuki in Kadivcu.})

2. prizor.

Prejsnji brez Katarine.

Scuka ({Mrmolji}). Koliko casa pa ste se ucili?

Grozd. Pustite neumnosti! ({Zunaj novo klicanje; Grozd odide dvoje obcinskih svetnikov za njim vsi skozi obednico. Ostali ostanejo, Siratka gleda skozi okno.})

Mrmolja. Lepi so taki dnevi... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books