Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Jocus és Momus   By: (1825-1904)

Book cover

Jocus és Momus is a delightful and witty novel written by Mór Jókai that combines humor and satire to tell the story of two mischievous brothers, Jocus and Momus, who are constantly getting into trouble. The novel is filled with clever wordplay and humorous dialogues that keep the reader entertained from beginning to end.

Jókai's writing style is engaging and easy to follow, making it a quick and enjoyable read for anyone looking for a lighthearted escape. The character development is well-done, and the dynamic between Jocus and Momus is both heartwarming and hilarious.

Overall, Jocus és Momus is a charming and entertaining novel that will leave you smiling and wanting more. I highly recommend it to anyone looking for a fun and witty read that will lift their spirits.

First Page:

JÓKAI MÓR

UJABB REGÉNYEI

JOCUS ÉS MOMUS

BUDAPEST

RÉVAI TESTVÉREK KIADÁSA

IV. VÁCZI UTCZA I.

1893.

JÓKAI MÓR

JOCUS ÉS MOMUS

[Illustration]

BUDAPEST RÉVAI TESTVÉREK KIADÁSA

IV. VÁCZI UTCZA I.

1893.

Budapest, Rudnyánszky A. könyvnyomdájából.

I. Ferencz és az öreg Tolnay.

Kedélyes, jó ember volt az öreg Ferencz császár. Ha félre csapott ócska kalappal, kopott öltözetben végig sétálta a bécsi utczákat, a legnagyobb uraktól, le a legutolsó zsemlyés kofáig, a legnagyobb tisztelettel köszöntek az öreg „Franzl“ nak, ki azután a legjártasabb bécsi fiakker dialectusban nem is késett a legnyájasabban viszonozni a szívből eredő üdvözleteket. Hanem bizony, a milyen egyszerűnek látszott ő felsége, volt ám azért elég sütnivalója s a mellett ördöge az általunk igen tisztelt Metternich, a kit a bécsiek elkereszteltek „Franzel’sein Minimax“ nak; ezen szellemdusnak távolról sem mondható elnevezést a Praterben előadni szokott hydrostaticai játékokból meritvén. Bezzeg rend volt a birodalomban; féken voltak a garázda „liberálisok“ s ha valami „malefux Schreier“ szólt is valamit a dolognak nem legjobb menetéről, Ferencz stereotyp mondásával replikázott: „Lassts den Kerl nur schreien, van er nur zohlt“... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books