Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Kuvauksia metsäelämästä sivistyksen äärimmäisellä rajalla eli Natty Bumpon elämänvaiheet   By: (1789-1851)

Book cover

First Page:

KUVAUKSIA METSÄELÄMÄSTÄ SIVISTYKSEN ÄÄRIMMÄISILLÄ RAJOILLA

Eli Natty Bumpon elämänvaiheet

Kirj.

JAMES FENIMORE COOPER

Ruotsin kielestä suomentanut K. E. S.

G. W. Edlund, Helsinki, 1879.

SISÄLTÖ:

Ensimmäinen Luku. Hirventappajan muotokuva. Ensimmäinen sotajälki. Taistelu järven rannalla. Toinen Luku. Chingachgook ja Hirventappaja. Wah ta Wah'in vapauttaminen. Kolmas Luku. Hirventappaja joutuu vankeuteen. Neljäs Luku. Hirventappaja pakenee. Häntä ajetaan takaa. Hän otetaan jälleen kiinni. Viides Luku. Hirventappajaa kidutetaan. Pelastuminen. Kuudes Luku. Opas. Uusia tapauksia. Kosken laskeminen. Seitsemäs Luku. Vihollisten jälkiä. Piilopaikka. Kahdeksas Luku. Opas vaarassa. Vihollinen peijattu. Yhdeksäs Luku. Kohtaus koskessa. Chingachgook vihollisten joukossa Pelastus. Kymmenes Luku. Tuhannen saarta. Puulinnoitus. Varoitus. Yhdestoista Luku. Hyökkäys. Puulinnan piiritys. Indianialaista kavaluutta. Kahdestoista Luku. Oppaan tulo. Hyökkäys puuvarustusta vastaan. Vihollisten torjuminen. Kolmastoista Luku. Ystäviä tulee. Vihollisten täytyy tehdä pakko sovinto. Neljästoista Luku. Uudisasukkaat. Riidanalainen metsävuohi. Ampumakilpailu joulukalkkunasta. Viidestoista Luku. Kyyhkysjahti. Kohtaus järvellä. Pelastus pantterin kynsistä. Kuudestoista Luku. Metsänpalo. Chingachgookin kuolema. Pelastus kauhistavasta tilasta. Nahkasukan elämänvaiheet.

ENSIMMÄINEN LUKU.

Hirventappajan muotokuva. Ensimmäinen sotajälki. Taistelu järven rannalla.

Tuskinpa löytynee muita kertomuksia, jotka todella ansaitsisivat niin suurta huomiota kuin Cooperin romanit ja etenkin ne, joissa tuo kuuluisa kirjailija antaa lukijalle kuvauksen sen miehen vaiherikkaasta elämästä ja ihmeellisistä kohtaloista, joka on tunnettu nimillä Hirventappaja, Haukansilmä, Opas ja Nahkasukka. Hänen jalo, rikas elämänviisautensa, hänen suora rehellinen luonteensa, hänen karskiluontoisuutensa vaarassa, hänen älykkäisyytensä tappelusuunnitelmia tehtäissä, hänen urhoollisuutensa taistelussa, sanalla sanoen kaikki nämät hänen etevät omaisuutensa ihmisenä, metsästäjänä ja sotilaana, jotka kaikissa oloissa tuottivat hänelle kunnioitusta, ihmettelemistä ja menestystä, tekivät hänestä yhden etevimpiä ja enimmän suosituita uroja kaikista niistä metsämiehistä, jotka europalaisten etujoukkona samoilivat Pohjois Amerikan avaroissa metsissä.

Hirventappaja eli Natty Bumpo tämä, näet, oli hänen oikea nimensä ei kumminkaan juuri halunnut tulla valkeaihoisten maanmiestensä pariin; hän eleli mieluimmin noissa äärettömissä, jylhissä metsissä, noilla laajoilla ruohokkoaavoilla taikka noiden viehättävien yksinäisten järvien rannoilla, joita ei yhdenkään valkean miehen silmä vielä ollut nähnyt. Siellä menestyi hän parhaiten indianilaisten ystäviensä Delavarien tahi Mohikanien seurassa, ja hänen paras kumppalinsa metsästys ja seikkailu retkillä oli eräs mohikanilainen päällikkö, nimeltä Chingachgook, joka merkitsee Suuri Käärme mielistelevä lisänimi, osoittava hänen sukkeluutta ja viekkauttansa. Chingachgookin sukunimi oli Unkas, jota hän kuitenkin kantoi ainoastaan siksi, kunnes häntä ruvettiin kunnioittamaan semmoisella nimellä, joka osoitti jotakuta hänessä olevaa erityistä, etevämpää omaisuutta. Samasta syystä oli myöskin Natty Bumpo saanut monet eri nimensä nimen Hirventappaja, osoittamaan hänen erinomaista taitavuuttaan metsästäjänä, Haukansilmä, hänen tarkkaa näköänsä, Opas, sitä erinomaista kykyä millä hän osasi tiensä metsissä.

Kun kertomuksemme alkaa, oli Hirventappaja nuori, kolmenkolmatta vuoden ikäinen mies. Hän oli noin kuuden jalan pituinen, mokkasiinit (indianilaiset jalkineet) siihen luettuina, mutta hänen vartensa oli verrattain hoikka ja soleva, ja jäntereet ilmoittivat tavatonta notkeutta, vaikka kohta ei tavatonta voimaa... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books