Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Lastuja IV-VII   By: (1861-1921)

Book cover

First Page:

LASTUJA IV VII

Kirj.

Juhani Aho

WSOY, Porvoo, 1921

SISÄLTÖ:

Lastuja. Neljäs kokoelma.

Tunnelmani Terve tuloa, talvinen pimeä! Tuiskuttaisit lunta, talvi... Takalisto Metsänneidot Metsäpolku Pahan omantunnon puu Tuomiokello Kun Matti pani tupakan Kannikka Toisille Ainoa poika Vanha kello Hanna Hyveen palkka Varikset Yrjö Antman ja Kumpp. Wilhelmiina Wäisänen Korpeen kadonnut Korven kosto »Wäinämöisen viimeinen soitto»

Tyven meri ynnä muita lastuja.

Tyven meri Elämäni ehkä onnellisin päivä Arkituuli pyhäpouta Säveltäjän muistikirjasta Salaperäisin Näky Muistojen maisema Kirkko ja pappila Kaski Kuolinvuoden enne Uveavanto Hirvi ja voimavaunu Pökkelö, eli kuinka vanha kaatuu Jouluilta talonpojan tuvassa Jäi jäljelle lauluinen lehto... Uskon varmaan Pyhä perjantai Joulumietteitä Euroopan yleinen mielipide Vanhan vuosisadan haudalla Vanha saddukeus »Minä kiitän sinua, Herra» Vanha Kauko ja sininen tyttö Kukitettu

Lastuja VII.

Siellä maalla Yllätys Toivioretki Aurinko ja meri Lumoissa Bulevardin puu Maahenkeä Orjamarkkinat Tuhlaajapoika »Lallu» Pikku Liisa Ystävä joka petti Joululle kotiin Kotipuoleni rautatie Hirviö Lahjoitus Asunnoissa autuaitten

Heränneitä.

Kuinka minä heräsin »Äitien muistoksi» Arka omatunto Saako pappi pelata korttia? Häät Pyhiinvaellus Uskontunnustus Vapautettu Maailman suurin syntinen Kanna ristisi Tarina pyhästä neitsyestä

LASTUJA. NELJÄS KOKOELMA.

TUNNELMANI.

Te tunnelmani, te mielialojeni keveät perhoset, te liihoittelevat lintuset, jotka väikytte maailman ja minun välillä ... mitä minulle olisi maailma ilman teitä?

Se olisi minulle kuin pilvetön taivas, kuin rannaton erämaa, kuin jäätynyt meri, kuin lehdetön syksyinen metsä. Se olisi minulle kuin suruton elämä, kuin iloton arkipäivä, kuin yksitoikkoinen todellisuus ilman muotoa ja sisällystä. Se olisi maantie, jota kaikki kulkevat ja jonka näköalat ovat kaikille yhtä hyvin tunnetut kuin minulle.

Ja nyt on minulle maailma tunnelmieni valossa kuin taivas tuulisena päivänä, joka milloin pilveen peittyy, milloin kaikessa kirkkaudessaan väikkyy, kuin viljava vainio, jossa tähkät huojuvat ja jonka yli varjot karkeloiden vaeltavat, niinkuin meri, joka vuoroin tyynenä lepää, vuoroin vaahtopäänä kuohuu, kuin keväinen lehto, jossa lehdet vihertää ja käet kukkuu, ja koko elämä on kuin suvinen sunnuntaipäivä, kuin nuoruuden unelma, jossa toivo ja epätoivo tuhansin muodoin toisiansa täydentävät. Se on kuin uusi, tuntematon metsäpolku, joka korpeen katoo, noroihin painuu ja nousee huimaavien vaarojen laelle, näyttäen minulle maisemia, joita ei kukaan ole ennen nähnyt, en edes minäkään.

Sentähden lemmin minä teitä, tunnelmani, kuin talossa lapsia lemmitään, vaalin teitä, enkä häpeä tunnustamasta teitä välistä hemmottelevanikin.

Minä hoidan teitä kuin kyliä kiertelevä soittoniekka huiluaan, joka on hänen ainoa ilonsa talottomilla taipalilla, ja minä luulen nähneeni, että on vesillä ja vainioilla niitä, jotka pysähtyvät kuuntelemaan ja joskus itsekin säveliäni säestämään. Kieletärkin, kankealiikkeinen, pitkähelmainen impi, yhtyy välistä iloihini ja hypähtää mielensä hyvissä yritellen teitä tulkitsemaan.

Tiedän teidän minut harhaan johtavanne, saatatte minut usein erämaille eksyksiin, ajatte minut umpiperään, mutta en minä teistä eroa enkä huoli muista johtajista elämäni tiellä. Seuraan teitä kuin aarteiden etsijä virvatuliaan, ja uskon teidän kultakätköjen päällä palavan, vaikka kuinka usein minut kivikuoppaan kaataisittekin.

Sillä minä tunnen teidät te nostatte minut sieltä ylös jälleen autatte ojasta ja ohjaatte minua elämäni suurissa syyspimeissä, ollen tielläni tuikkivina majakkoina.

Tasainen ei tosin ole valonne, mutta sitä vaihtelevampi ja lämpimämpi... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books