Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Laupeuden työt   By: (1823-1897)

Book cover

"Laupeuden työt" by Wilhelm Heinrich Riehl is a thought-provoking exploration of the concept of mercy and compassion in society. Riehl delves into the ways in which acts of kindness and selflessness can have a profound impact on individuals and communities, emphasizing the importance of empathy and understanding in our interactions with others.

Through a series of anecdotes and case studies, Riehl highlights the power of small gestures and acts of generosity in creating a more harmonious and compassionate society. He challenges readers to reflect on their own capacity for kindness and to consider the ways in which they can contribute to a more caring and supportive world.

Riehl's writing is engaging and persuasive, drawing readers in with compelling storytelling and insightful analysis. His message is both timeless and timely, reminding us of the enduring value of compassion and solidarity in an increasingly fractured and divided world.

Overall, "Laupeuden työt" is a compelling and inspiring read that will resonate with readers of all backgrounds. Riehl's message of kindness and understanding is one that we would all do well to heed in our interactions with others.

First Page:

LAUPEUDEN TYÖT

Kirj.

W. H. Riehl

Suomensi Katri S.

Helsingissä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjapainossa, 1879.

ENSIMMÄINEN LUKU.

Nuori Konrad seppä seisoi alasimensa ääressä. "Joudu, sälli, joudu, pidä tahtia!" huusi hän nauraen ja heilutti kepeästi ja vapaasti aimo vasaratansa niin että säkenet sinkoelivat hänen ympärillään, valaisten hämäräisen pajan.

Sälliltä ei työ niin nopeasti sujunut, sillä hänellä oli yllään liivit ja hame hän oli reipas talonpoikainen tyttö. Mutta eipä hänkään vasaratansa huonosti käyttänyt. Jäntevyyttä ei puuttunut neidon ruskeasta käsivarresta, vaikka se myös samalla oli pyöreä ja hienojuonteinen.

Kun hetkisen olivat reippaasti kalkutelleet, laski seppä vasaransa alasimelle, nojausi vasemmalla kyynäspäällään sen varteen ja ojensi oikean käsivartensa tytön puoleen, suuteli häntä ja jälleen jatkettiin innolla työntekoa.

Välistä lauloivat he myöskin, vasarain mukasoitolla, jonkun kaksi äänisen laulun; mutta useimmiten keskeyttivät he sen jo puolivälissä, kosk' eivät tienneet, olisiko hauskempi laulella vaiko puhella.

"Hei Kersti! Me molemmat, sinä ja minä, olemme nykyjään ainoat miehet näillä seuduin. Ellemme me, huolimatta Ruotsalaisista ja Kroateista, nälästä ja rutosta, olisi pesää vähin koettaneet koossa pitää, olisi se jo aikaa sitten kokonaan hajonnut!"

"Niin juuri, Konrad... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books