Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Metsä-kukkia Runoa ja Proosaa   By: (1857-1936)

Book cover

First Page:

METSÄ KUKKIA

Runon ja Proosan

Kirj.

LIETO [Antti Mäkinen]

Tampereella, Emil Hagelberg'in ja kumpp. kirjapainossa, 1884.

SISÄLLYS:

I. Runoa:

Elias Horebilla. Runoelma V:ssä osassa Häälauluja Jumalista

II. Proosaa:

Joulu yö Joulunenkeli Uuden vuoden Ukko Metsä ruusu Puolukka Hirundo Heraldika Sinivuokko Kielonen Kuusen alla, iltama hiiren pesässä Tulipalo

I.

RUNOA.

ELIAS HOREBILLA.

Runoelma V:ssä osassa.

I.

(Kallioluola, jonka aukeama on Horebin huipuille päin: etäältä häämöttää siintävä harjanne, jonka hartioilla pilvien usvainen verho ja lakeella valkea lumivilla väikkyy.)

Elias (istuu luolan perällä, katsellen ulospäin Horebia kohden).

Kuolla paremp' oisi elämää, Mi murhaa hirveämmin raatelee, Ja haudaks' sopivainen seutu tää, Joss' elo luonnon iki vaikenee: Niin, tuossa luolan kivipermannolla Sais luuni valjeta, ja ainiaan Minulta rauhass' Israeli olla Ja papit palvella sais Baaliaan.

Niin, Baalia tää tuhma kansa, Astarothin luonnon palvelusta Suosii; ihmislapsi rinnassansa Tuntee tulen, mik' ei sammutusta Maasta saada voi ei tähtitaivas Tuhansin mi tuikkivaisin silmin Kuulakasna päämme päällä kiiluu, Lähettää voi tiedon kirkkautta, Mikä povess' asuvaisen hengen Rauhoittaisi: aina sydän kaipaa, Aina tyydytyst' on vailla sielu. Niin on henki hengest' iki luojan, Elämästä eine ihmisehen Jäänyt; siksi aina Jumaluutta Palveliansa ihmissydän tahtoo.

Mutta, koska ainoa ja suuri Jumala ja luonnon luova Herra, Itse ilmestyypi, ilmoittaapi, Mit' ei milloinkaan vois ihmisnero Keksimällä keksiä, kun Luoja, Kaiken alku, Oleva ja Ollut, Ijankaikkinen ja loppumaton Käsittämätön ja kaikkivoipa Ilmestyksen kautta ilmi tuopi Pyhän tahtonsa ja ihmiseltä Kuuliaista palvelusta vaatii, Silloin ihminen ei kuulla tahdo; Silloin Jumaluutta ainoata, Joka laskenut on perustuksen Luonnon rakennuksen, rajapiirit Vetänyt ja itse ihmishengen Sytyttänyt omast' elostansa, Häntä silloin uskoa ei tahdo Halpa ihminen vaan kallioille Nousee, vihantain puitten alle Astuu, uhriansa suitsutellen Luonnonvoimille, ja kuvan luopi, Jonka loiste, taitavasti tehty, Omaa tekijäänsä ivaileepi.

Kumma tämä ihmisen on oikku: Eikä viisahaksi tämä kansa Konsa eikä paremmaksi muutu. Sillä niin jo sama niskoittelu, Sama vastahakoisuus ja kiero Kankeus ja kuuliaisen hengen Puute oli heillä, koska nöyrä Moses Herranpalvelija johti Heitä orjuudesta Egyptistä.

Kas, nyt tuolla näen Herran vuoren Horebin, sen tuimat lumihuiput, Joilla pilvessä ja tulenliekin Patsahassa Herra puhutteli Häntä, pimeyskin tulta iski, Pimeäksi sydän päivä muuttui, Koska Herran kunniasta taivas Täytettiin ja järähteli vuori, Järähteli, huokaeli tanner, Salamoitsi paksu, synkkä ilma, Pimeys niin synkkä, josta loiste Polttavainen, kirkkaus ja liekki Leimahdellen, pilvenhulpioita Punahohtehessa, kulta vyöllä, Mustan, ammottavan, äärettömän Kuilun syvänteestä välähdellen, Huuhtoeli; vuori, vavahdellen Perustuksiansa myöten, halkes, Kallio, kuin lasipallot, lensi Kappaleiksi; mutta ääni Herran Jylisten ja pauhaten, kuin koski. Taikka pitkäisenä jyrähdellen Pyhät laki sanat, liiton sanat Lausui, lausui kaiken kansan kuullen, Kansan, joka seisoi vuoren alla, Vapisten ja hiljaa rukoellen: Sillä Herran kiivauden ääni, Tulen liekki pimeyden yöstä, Sekä vuoren värinä ja suuri Soiton pauhu kansan peljästytti.

Silloin tunsit Jumalasi, kansa! Silloin majesteetin kaikkivoivan Eteen maahan lankesit ja nöyrä Herran palvelija Moses yksin Astui vuoren vapajavan päälle Astui pilven mustaan iki yöhön: Siinä yössä valkeus on Herran, Siinä kätkee kuolevaisen silmän Nähtävistä kuolematon Luoja Suuruutensa, jonka kirkkautta Elävin ei silmin nähdä voisi... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books