Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Mooses ja hänen hevosensa Romaani   By: (1847-1939)

Book cover

Mooses ja hänen hevosensa Romaani by Heikki Meriläinen is a captivating and heartwarming story of a man named Mooses and his horse. The author paints a vivid picture of the bond between the two, showing the deep connection and understanding they have for each other.

The book is beautifully written, with descriptive language that brings the characters and setting to life. Mooses is a complex and relatable protagonist, whose love for his horse shines through in every page. The relationship between Mooses and his horse is tender and heartwarming, making it easy for readers to become emotionally invested in their story.

The author does a fantastic job of exploring themes of friendship, loyalty, and the unbreakable bond between humans and animals. The story is both heartwarming and thought-provoking, leaving readers with a sense of joy and fulfillment.

Overall, Mooses ja hänen hevosensa Romaani is a beautifully written and engaging novel that will touch the hearts of readers of all ages. I highly recommend this book to anyone who enjoys stories about the power of friendship and the special connection between humans and animals.

First Page:

MOOSES JA HÄNEN HEVOSENSA

Romaani

Kirj.

HEIKKI MERILÄINEN

Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo, 1920.

Ensimmäinen luku.

Mooses ei ollut vielä kymmenen vuoden vanha, kun hänen isänsä, Honkaniemen kestikievarin isäntä, eräänä huhtikuun kauniina aamuna kahvipöydässä istuessaan mielihyvillään sanoi: »Tuonne pieneen talliin on viime yönä ilmestynyt pieni hevonen, oikein sievä.»

Sen tuloa se isä viime yön vartosikin, kun tuli ja meni. Pitääpä hakea sitten vehnästä pikku hevosen tuliaisiksi, sanoi emäntäkin mielissään hymyillen ja kaatoi kirkkaasta pannustaan uutta kahvia isännän kuppiin ja sen täytettyään lähti ulos.

Mooses oli vielä yöjäljeltään paitasillaan, kun kuultuaan isän ja äidin puheen kesken kahvikuppinsa juonnin hyppäsi pöydästä ja lähti juosta kirmaisemaan ulos, mutta palasi ovelta, kun isä kovasti sanoi: »Et saa mennä sinne talliin. Eppa näkyi pitävän sitä omanaan, se potkaisee sinua, kun sinne menet yksinäsi. Panehan housut ja kengät jalkaasi, niin näet sen sitten, kun minä lähden Epalle apetta tekemään.»

Mooses ei toista käskyä odottanut, vaan kiireimmiten suki housut ja kengät jalkoihinsa, veti nutun ylleen ja päähänsä pienen lippalakin, joka oli hänelle jo annettu kesälakiksi, tuli pöydän taakse isänsä luokse ja sormeaan suussaan pyöritellen kuiskasi: »Milloinka te lähdette Epalle appeen tekoon?»

Kunhan tässä juon vielä kolmannen kupin kahvia, koska äiti näkyy tuovan vehnästä... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books