Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Pikku ihmisiä   By: (1862-1925)

Book cover

Pikku ihmisiä by Teuvo Pakkala is a touching collection of short stories that provide a glimpse into the lives of ordinary people in rural Finland at the turn of the 20th century. The stories are simple yet profound, capturing the struggles, joys, and sorrows of everyday life.

Pakkala's writing is characterized by its simplicity and honesty, allowing readers to connect easily with the characters and their experiences. Each story is beautifully crafted, drawing readers into the world of the characters and immersing them in the emotions and events that unfold.

One of the strengths of Pikku ihmisiä is Pakkala's ability to create vivid and realistic characters that feel authentic and relatable. From the young girl longing for a new dress to the old man reflecting on his past, each character is fully developed and has a unique voice.

Overall, Pikku ihmisiä is a poignant and heartfelt collection of stories that offers a glimpse into the human experience. Pakkala's writing is timeless and resonates with readers of all ages, making this book a must-read for anyone interested in exploring the complexities of human nature.

First Page:

PIKKU IHMISIÄ

Teuvo Pakkala

Ensimmäisen kerran julkaissut Kustannusosakeyhtiö Otava 1913.

VELI

ENSIMÄINEN LUKU.

Laura ei ollut nukeista välittänyt lainkaan. Mutta kerran ollessaan äitinsä kanssa kaupungilla kävelyllä hän yhtäkkiä pysähtyi myymälän ikkunan ääreen, jossa oli nukkeja, osotti niistä muuatta ja äitinsä hämmästykseksi sanoi:

»Osta, äiti, tuo minulle.»

Se oli kyllä sievä nukke, jonka saattoi asettaa istumaan tahi seisomaan, kädet erilaisissa asennoissa. Mutta äidin mielestä siellä oli paljon kauniimpia ja sellaisia, jotka puhuivatkin lausuen muutamia sanoja. Hän niitä tarjotteli, vaan Laura ei huolinut kuin siitä, jota oli osottanut.

Kun nukke tuotiin kotia, niin vanha Leena, kyökkipiika, joka sattui olemaan läsnä laatikkoa avattaessa, siunasi ja löi kahta kämmentä yhteen, sieppasi nuken ja juoksutti sen lehtorin kamariin:

»Lehtori, katsokaa! Rouvanne koulutyttönä, ihan ilmetty.»

Lehtori ei ollut nähnyt rouvaansa ennenkuin aikaisena neitinä, oli tutustunut häneen vasta jonkun aikaa ennen kihlaustaan. Vikkelästi hän otti silmälasinsa, jotka lukiessaan oli pannut pöydälle, ja alkoi hymysuin tarkastella nukkea. Mutta hän epäilevästi pudisti päätään. Ei hän keksinyt mitään yhdennäköisyyttä nukessa... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books