Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Qvo vadis Kertomus Neron ajoilta   By: (1846-1916)

Book cover

Qvo vadis Kertomus Neron ajoilta by Henryk Sienkiewicz takes readers on a captivating journey through ancient Rome during the reign of Emperor Nero. The story follows the love affair between a young Christian woman named Ligia and a Roman soldier named Marcus Vinicius, as they navigate the treacherous political landscape and religious persecution of the time.

Sienkiewicz does a fantastic job of bringing the city of Rome to life, with vivid descriptions of its architecture, culture, and inhabitants. The complexities of the characters and their relationships are also well-developed, creating a sense of depth and authenticity that draws readers in.

The novel is not only a gripping historical epic, but also a thought-provoking exploration of faith, morality, and the human spirit. Through the trials and tribulations faced by Ligia and Marcus, Sienkiewicz delves into the timeless themes of love, sacrifice, and redemption.

Overall, Qvo vadis Kertomus Neron ajoilta is a beautifully-written and engaging novel that will resonate with readers long after they have finished it. Sienkiewicz's mastery of storytelling and his ability to evoke the atmosphere of ancient Rome make this a must-read for fans of historical fiction and literary classics.

First Page:

QVO VADIS

Kertomus Neron ajoilta

Kirj.

Henryk Sienkiewicz

Puolankielestä suomentanut Maila Talvio

WSOY, Porvoo, 1921.

ENSIMMÄINEN LUKU.

Petronius heräsi vasta puolenpäivän aikaan, hyvin väsyneenä, kuten tavallisesti. Hän oli edellisenä iltana ollut Neron luona kemuissa, ja ne olivat kestäneet myöhään yöhön. Viime aikoina oli hänen terveytensä alkanut horjua. Aamuisin herätessään valitti hän olevansa aivan kankea ja kykenemätön kokoamaan ajatuksiaan. Mutta kun harjaantuneet orjat aamukylvyssä huolellisesti olivat muokanneet hänen ruumistaan, niin pääsivät laiskat veret taas liikkeelle, mies heräsi ja virkistyi, hänen voimansa palasivat, ja hän jätti oleotekiumin, s.o. kylpyjen viimeisen osaston, ikäänkuin uudesti syntyneenä, silmät säteillen älyä ja huolettomuutta, nuortuneena, elämänhaluisena, käytöksessä maailmanmiehen sirous ja näennäinen kylmyys. Itse Otho ei olisi kyennyt kilpailemaan hänen kanssaan. Hän ei suotta omistanut nimeä »kauneuden tuomari», »arbiter elegantiarum».

Julkisissa kylpylaitoksissa kävi hän harvoin: vain silloin kun siellä esiintyi joku erinomainen puhuja, josta kaupungilla oli kerrottu, tai kun ephebioissa oli erityisen jännittäviä paineja. Olihan hänen omassakin »insulassaan» kylvyt, jotka Celer, Severuksen kuuluisa aikalainen oli häntä varten laajentanut ja sisustanut, jopa niin erinomaisella aistilla, että itse Nero piti niitä parempina kuin keisarillisia kylpyjä vaikka viimemainitut olivat tilavammat ja kaikin puolin komeammat... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books