Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Raittiutta runoissa I-II Raittiuskokouksissa lausuttavaksi ja kotona luettavaksi   By:

Book cover

First Page:

RAITTIUTTA RUNOISSA I II

Raittiuskokouksissa lausuttavaksi ja kotona luettavaksi

Kirj.

Em. Tamminen (I) ja Juho Hellman (II)

Turku, Auran kirjapaino, 1891.

SISÄLTÖ:

Osa I.

I. Alkuperäisiä:

Raittiusvirsi Tulkaa! Babelin vankeudessa Sotaan! Sotahuuto Totuus voittaa!

II. Mukailuja:

Maailman korvessa Viinaseppä

III. Suomennoksia:

Minne? Uskallatko? Tue heitä! Turhat asiat Juopumuksen viheliäisyys Siunaus taikka kirous Pimeyden peikko Unelma Kastajatar Kuoleman virta Juovutusjuoma Paula Pappi ja Belzebub

IV. Lisäsuomennoksia:

Jos vain minä muuttaa saisin Valtiopäivämiehillemme Suomen äideille Minkä puolesta sodimme? Raittiusväelle Ota minut kokonaan! Tähän asti

Osa II.

Pilarunoja:

1. Möhösen muorin saunamatka 2. Possilan kylmä kylpy 3. Toppisen kaljatynnyri 4. Miten räätäli paransi tautia 5. Käynti Hölmölässä 6. Teeliemikö vai viina? 7. Lehmä viinapoliisina

OSA I.

I. ALKUPERÄISIÄ.

Raittiusvirsi.

(26/6 1885.)

Sinulle suuri Jumala, Nyt riemuisista rinnoista Soi kiitos hartahasti. Sä meitä olet ohjannut Ja armiaasti auttanut Nykyiseen aikaan asti. Suuri juuri Pahuus, nurjuus, Synti, kurjuus Meidät koittaa, Kaataa, vaan Sun armos voittaa.

Me eksymme, Sä johdatat; Me rikomme, Sä armahdat; Me lankeemme, Sä nostat; Sua vihaamme, Sä lempes suot: O, ylevät on työsi nuot! O, jalosti Sä kostat! Luoja, Suoja, Sulta saamme Kodin, maamme, Riemun taivaan, Tarpeet, lahjat kaikki aivan.

Nuo Luojan lahjat oikein me Hyväksi sielun, ruumiimme Ylistäin käyttäkäämme, Ja juonet julmat saatanan, Kavalat paulat kiusaajan Vakaasti välttäkäämme! Hurmaa, surmaa juonioilla. Sanan miekka Ottakaamme! Sillä vain me voiton saamme.

Lahjoista Luojan siunaus Vuotaapi. Voi, jos kirous Niist' tulee toimestamme! Niist' elinvoimat Luoja suo. Voi meitä, jos me aarteet nuo Myrkyksi valmistamme! Kerran Herran Tuomiolla Meidän olla vastaamassa Täytyy töistämm' maailmassa.

Olkaatte neuvoo Jumala Ei suinkaan lapset taidossa Vaan lapset pahuudessa, Vaeltain niinkuin päivällä, Ei synnin töissä itkeissä Eik' ylenjuomisessa! Yhä pyhä Esikuva, Ilmauva Kristuksessa, Ohje on myös raittiudessa.

Nyt nimees, Herra, yhdyimme; Suo, että nimees toimimme, Lepäämme, syömme juomme! Nimelles, joka verraton Vanhurskaan vahva linna on, Nyt ylistyksen tuomme. Kiitos, kiitos, Kun Sä tarjoot Siipes varjot Kaikillenki, Isä, Poika, Pyhä Henki!

Tulkaa!

Jes. 55 luku.

Janoovat tulkaa vetten luokse! Rahattomatkin ostakaa Rahatta rieskaa, hunajaa! Miks sinne moni teistä juoksee Rahansa, työnsä antamaan, Miks' ei ol' leipää ollenkaan?

On todistaja, opettaja Ja kansain kaikkein päämies hän, Min luokses, Sion, lähetän. Sun kutsuhuutos silloin kajaa, Ja tutut, oudot pakanat Kilvalla luokses juoksevat.

Ah, etsi Herraa, sielus Ylkää, Rukoile, kun Hän läsnä on! Siis, jumalaton, uskoton, Ties, neuvos, ajatukses hylkää Ja käänny Herras, Luojas luo: Hän armon, anteeeks annon suo.

"Ei ajatuksen' olla saata Ja tieni teidän." Herra tään Todella lausuu itsestään. "Niin paljon kuin on taivas maata Korkeempi, ovat myöskin ne Korkeemmat teidän teitänne.

Kun sade lankee taivahasta, Ei palaja se taivaasen, Ennenkuin koko luomisen Se ehtii virkistää ja kastaa, Näin maasta runsaan saattaen Hedelmän, leivän, siemenen.

Ei myöskään minun suuni sana Palaja tyhjään tyköni, Vaan täyttääpi mun tahtoni: Kas! ilotarhan' ihanana Jo uutena maa, taivas on, Kun käytte iki ilohon."

Siis tulkaa kaikki vetten luokse! Rahattomatkin ostakaa Rahatta rieskaa, hunajaa! Siis, jumalatonkin, jo juokse Sun tieltäs Herras, Luojas luo: Hän armon, anteeks annon suo... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books