Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Sillankorvan emäntä Nelinäytöksinen näytelmä - Tapaus länsisuomalaisessa talonpoikaissuvussa 1860-1870-luvulla   By: (1844-1927)

Book cover

First Page:

SILLANKORVAN EMÄNTÄ

NELINÄYTÖKSINEN NÄYTELMÄ

TAPAUS LÄNSI SUOMALAISESSA TALONPOIKAISSUVUSSA 1860 1870 LUVULLA

Hilja Kilpi

Ensimmäisen kerran julkaissut Werner Söderström Osakeyhtiö 1915

Esittämislupa pyydettävä.

(Seuranäyttämöt lunastavat esittämisoikeuden lähettämällä kustantajalle 10 mk. sekä sitoumuksen vähintäin 4 kpl. ostamisesta.)

HENKILÖT:

MAILIISA, Sillankorvan emäntä, 36 vuotias. JOHANNA, hänen tyttärensä, 18 vuotias. KREETA, vanha palvelija } Sillankorvassa TAPANI, vanha vouti } JAAKO, Hallan isäntä. SAVELA, talollinen, leskimies.

Tapahtuu Sillankorvan talossa. Ensi näytös keväällä toukokuussa; toinen ja kolmas juhannuksena ja sen jälkeisenä päivänä; neljäs näytös syksyllä lokakuussa.

Lyhennysmerkki seuranäytelmänä esitettäessä.

Lyhennys kaikissa näyttämö esityksissä.

ENSIMÄINEN NÄYTÖS.

Kevätpäivä toukokuussa. Sillankorvan talo sijaitsee mäellä (ohikulkijoita ei näy), alla viljava lakeus, luhdin sivu näkyy kappale metsänrantaa ja taivasta. Talon avara tupa: @takaseinällä@ kaksi ikkunaa, niiden välissä avoin astiahylly, alla kannelliset, istuttavat puulaatikot, vasemmalla nurkassa suuri leivinuuni takkoineen, uunin kupeella penkki, oikealla leveä kaappisänky astiakaapin takana; keskellä @vasemmalla@ ovi tuvan porstuaan, oven pielessä pienempi seinäkaappi, edempänä kangaspuut; @oikealla@ kaksi ovea, toinen salin porstuaan, toinen tupakamariin, niiden välissä pitkä ruokapöytä penkkeineen ja seinällä hylly raamattua ja virsikirjoja varten, edempänä kaappikello, taampana sängyn vieressä vaatekirstu; etualalla leveä, kahden istuttava keinutuoli. Seinät salvetuista hirsistä; lakea kannattaa kaksi tukevaa syömäripuuta, joista ohuemmat leipäorret riippuvat; ulko oven päällä poikittaiset päreorret. Laesta riippuu olkikruunu.

(Kreeta askartelee lieden ääressä.)

TAPANI

(sisään hetken perästä) .

Kosimishommissako tuo Savelan Eetu tänne taas pyörähti, kun ruuna tuolla tallin seinämällä seisoo? Eikö ole mielestään saanut jo kylliksi monia rukkasia meidän Mailiisalta, kun mieli vaan uusia himoitsee? (Istuutuu penkille pöydän ääreen.)

KREETA

(kaataa kahvia ja tarjoo) .

Porsaita tuo tällä kertaa sanoi tulleensa noutamaan ... että saisi kerran oikein taattua lajia. Mutta eikö vaan tehnyt tikusta asiaa!

TAPANI

(naurahtaa) .

Vai porsaita! Kunpa nyt saisi talosta sellaiset helluntaiporsaat läksijäisiksi, että ne toistenkin vielä muistaisi.

KREETA

(yhtyen) .

Jospa meidän emäntä hänet kerrankin rökittäisi!... niinkuin usein on uhannut. On tuo Savela niin jumalaton puheessaankin, että oikein kauhistuu.

TAPANI.

Sellaista se!... kun rengistä isäntämies paisuu ... ei tiedä enää päätä, ei määrää ... luulee itsensä jo toisten talollisten veroiseksi ... odottaa vaan, että onni hänet vielä potkasee Sillankorvankin isännäksi, kuten aiemmin Savelan.

KREETA.

No, hänestä nyt ei ainakaan Sillankorvan isäntää tehdä, kun toisia parempiakin on yltäkyllin tarjolla ... on niissä muissakin jo valitsemisen varaa! (Lähenee Tapania salaperäisen näköisenä.) Vaikka kyllä minä tiedän, kenenkä heistä emäntä ottaa...

TAPANI

(kääntyy uteliaana) .

No, kenenkä sitte?

MAILIISA

(reippaasti sisään oikealta) .

Kas vaan! Täällä se vanha pari taas kuhertelee! No, joko nyt helluntaina vihdoinkin pudotetaan saarnatuolista?... vai kuinka!

KREETA.

Voi, voi teitä, emäntä! Mitä te taas!

TAPANI.

Itsestään hyvä ihminen asian arvaa!... Kunpa vaan et taittaisi omaa jalkaasi, sinä!

KREETA.

Niin juuri! Te, emäntä, tässä olettekin pahimmassa vaarassa.

MAILIISA

(osoittaa) .

No, tuolta tuolla minä ainakin pidän varani. (Harmistuneena.) Tuli sekin taas tähän suutaan soittamaan, nyt istuu kiinni kuin takkiainen ... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books