Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Syyslehtiä   By: (1827-1913)

Book cover

Syyslehtiä by Pietari Päivärinta is a beautifully written collection of poems that captures the essence of autumn in a profound and insightful way. The poems are full of vivid imagery and evoke a sense of nostalgia and melancholy that is both haunting and mesmerizing.

Päivärinta's writing is lyrical and poetic, and he has a gift for capturing the fleeting moments of beauty in the changing seasons. His words are like a gentle breeze that rustle through the pages, carrying with them a sense of wonder and reverence for the natural world.

Each poem in the collection is a contemplation on the passage of time, the cycle of life and death, and the impermanence of all things. Päivärinta's profound observations on nature and the human experience will resonate with readers long after they have finished reading.

Overall, Syyslehtiä is a captivating and thought-provoking collection that will transport readers to a world of autumnal beauty and introspection. It is a must-read for anyone who appreciates the power of language and the beauty of the natural world.

First Page:

SYYSLEHTIÄ

Kirj.

P. Päivärinta

Werner Söderström, Porvoo, 1900.

SISÄLLYS:

Paras taistelukumppani Intohimojensa murtama Passula Matti Matti Matinpojan rakkausseikkailut Uudistalon emäntä

PARAS TAISTELUKUMPPANI.

I.

Elämä on taistelua, sanotaan, ja niin se onkin. Kehdosta hautaan saakka kestää tämä taistelu. Monenkaltaista on elämän kilvoitus ja monessa muodossa, monta tietä pyrkii vaara vastaan. Milloin se tulee liikanaisena ilona, kulloin ankarana suruna ja murheena; siinä on lankeemista, nousemista, lupauksia, toivoja ja pettymystä. Tämmöistä on elämäntaistelu.

Moni sortuu auttamattomasti, ja onnellinen se, joka näistä vihureista eheänä pääsee ja vielä kykenee toivomaan, tointumaan ja ylöspäin pyrkimään.

Varsin vaikeaksi käy tämä elämäntaistelu, ellei ihmisellä ole kelvollista taistelukumppania. Mutta kun sydän löytää sydämen, ja he sitten rakastavat ja kunnioittavat toisiansa, luottavat ehdottomasti kaikessa toisiinsa, eivätkä salaa mitään toisiltansa, niin silloin voi elämäntaistelu käydä voitolliseksi. Silloin heissä vallitsee oikeuden ja totuuden tunto ja hyveen sisällinen, siveellinen voima. Ken tämmöisen sydämen löytää, hänellä on uskollisin, väkevin, urhollisin ja varmin taistelutoveri elämän myrskyissä... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books