Books Should Be Free
Loyal Books
Free Public Domain Audiobooks & eBook Downloads
Search by: Title, Author or Keyword

Vieraita odottaessa Huvinäytelmä yhdessä näytöksessä   By: (1848-1924)

Book cover

First Page:

VIERAITA ODOTTAESSA

HUVINÄYTELMÄ YHDESSÄ NÄYTÖKSESSÄ

Kirjoitti

R. Kiljander

Ensimmäisen kerran julkaissut Gummerus 1892.

HENKILÖT

Tohtori . Aina , hänen rouvansa. Lyyli , tohtorin sisar. Insinööri . Palvelustyttö .

Tapaus maalla tohtorin huvilassa.

(Sievä ja hauska huone. Tauluja ja kasvia. Keskellä huonetta katettu kahvipöytä. Avonaisesta peräovesta näkyy kaunis kesämaisema. Aika edellä puolen päivää. Tohtori , Aina ja Insinööri istuvat kahvipöydän ympärillä. Palvelustyttö perällä, pyyhkii isomman ruukkukasvin lehtiä.)

Aina (kaataa kahvia). Niin niin, hyvät ystävät, hauskaa, erittäin hauskaahan se on täällä maalla, kaukana pääkaupungin hyörinästä ja pyörinästä kaikessa yksinäisyydessä ja rauhassa nauttia lyhyen kesämme ihanuutta, mutta vielä hauskempi on kun sitten pitkien aikojen kuluttua ensi kerta tulee vieraita, vanhoja tuttuja ja iloista väkeä. Sydän silloin oikein sykkii odotuksesta ja tuntuu siltä, kuin nyt vasta oikea kesäilomme olisi tulossa.

Tohtori (polttaen). Kiitoksia paljon! Enkö minä siis ole ollut sinulle mikään seura, minä miehesi ja puolisosi, kysyn nöyrimmästi? Ja etkö lue insinööriä vieraaksi, hän joka ?

Aina . Kaunis seurakumppani todellakin sinä, joka aamusta iltaan vaan istut rantakivillä onkivapa kädessä etkä ajattele muuta kuin ahvenia, salakoita ja kiiskiä! Ja mitä herra insinööriä koskee, niin en minä enää pidä häntä vieraana ollenkaan, koska hän on asunut meillä koko kesän ja melkeinpä kuuluu niinkuin perheeseemme.

Insinööri (noin 36 v. parrakas ja vakava, kumartaa hymyillen).

Aina . Mutta nyt toinen kuppi, hyvät herrat, että saadaan tämä kahviserviisi pois ja sitten keitetään uutta suurella pannulla tuliaiseksi vieraillemme; sillä jos vaan ovat saaneet hevosia, niin kyllä ne ovat täällä varmaan puolen tunnin päästä. Vai mitä sanovat herrat?

Toht . (ottaa kahvia). Tuskinpa. Sillä meidän insinöörimme rautatie ei ole vielä valmis, ja Renttumäen hevoset niinkuin ajopelitkin eivät juuri kiitettävässä tilassa ole. (Insinöörille). Vai mitä sinä arvelet, veliseni?

Ins . Jaa kuka sen tietää.

Aina . »Kuka sen tietää!« Niin tyynesti te sitä sanotte! Ei luulisi että serkku Nataalia, minun komea, loistava serkkuni, on noiden tulevien joukossa.

Ins . (hymyillen). Kyllähän minä olen kuullut että hän niiden seurassa pitäisi olla.

Aina . Ettekä sen enemmän iloitse, vaikka ette ole tavannut häntä niin moneen aikaan?

Ins . Hauskaahan se on häntä jälleen nähdä, hauskaahan se on.

Toht . Tyyni kuin viilipytty. Se on oikein.

Aina . Niin, koettakaa vaan pimittää meitä, kyllähän kaikki tietää että te ja Nataalia olette salakihloissa. Ja kai se tuleekin nyt viimein julaistuksi, kun Nataalia saapuu. Eikö niin? Sanokaa vaan suoraan.

Ins . (hieroo käsiään vähän hämillään). En, en minä suinkaan puolestani en minä tiedä mistään semmoisesta

Aina . No no, eihän tässä aijota tunkeutua teidän salaisuuksiinne, koska nyt välttämättömästi tahdotte olla noin umpimielinen. Mutta ettekö juo enemmän kahvia?

Ins . Ei, kiitoksia vaan!

Aina . Vai niin, no sittenhän me kaikki... Ei, se on totta! Lyyli vielä on juomatta (Palvelustytölle). Maiju!

Palvelustyttö (tulee lähemmäksi). Niin, mitä rouva ?

Aina . Käske Lyyli neitiä tänne! Ja sano että hän joutuu, sillä kahvi pannaan paikalla pois.

Maiju . Kyllä. (Menee vasempaan).

Ins . Hm! Minä luulen ettei Lyyli neiti ole sisällä. Näin hänet vähän aikaa sitten istuvan tuolla alhaalla rannalla lehtimajassa ja kirjoittavan jotakin.

Aina . Vai taas kirjoittamassa.

Toht . Niin, kuuleppas Aina! Mikä tuota tyttöä oikeastaan vaivaa? Sanoppas, jos tiedät. Ja mitä hän alinomaa hommaa ja kirjoittaa? Onko hän rakastunut?

Aina (hymyillen)... Continue reading book >>
eBook Downloads
ePUB eBook
• iBooks for iPhone and iPad
• Nook
• Sony Reader
Kindle eBook
• Mobi file format for Kindle
Read eBook
• Load eBook in browser
Text File eBook
• Computers
• Windows
• Mac

Review this bookPopular Genres
More Genres
Languages
Paid Books